OKULUMUZDA TATBİKAT VAR

OKULUMUZDA TATBİKAT VAR

Okulumuzda Tatbikat Var

 

    Ülkemizin topraklarında tarih boyunca büyük acılara neden olan deprem gerçeğine, her yıl 1-7 Mart 'Deprem Haftası' ile dikkat çekiliyor. Depreme hazırlığa odaklanan özel hafta, bu sene "2022 Afet Tatbikat Yılı" ile birleşiyor. Bu kapsamda Türkiye'deki tüm okullarda, 4 Mart Cuma günü saat 11.30'da "Deprem Anı ve Tahliye Tatbikatı" yapılıyor. AFAD, yalnız çocuk ve gençleri değil, tüm vatandaşları, Deprem Haftası'nı depreme hazırlık yaparak değerlendirmeye çağırıyor.

Deprem Haftası'nın "Afet Eğitim Yılı" ile birleştiği geçen yıl, afet farkındalık bilgilendirmeleri ile 56 milyon 677 bin 561 kişiye ulaşıldı. Geçtiğimiz yıl verilen bu eğitimlerin toplumsal davranış değişikliğine dönüşmesi amacıyla 2022 yılı, Afet Tatbikat Yılı olarak ilan edildi.

Vatandaşların Gayretleri, Kamunun Çalışmalarını Güçlendiriyor

Deprem başta olmak üzere ülkemizin tüm afetlere hazır olması için AFAD ve koordinasyonundaki kurum ve kuruluşlar çalışmayı sürdürüyor. Vatandaşların alması gereken bireysel önlemlere ise 1-7 Mart Deprem Haftası ile dikkat çekiliyor. Çünkü depremlerdeki kayıpların bir daha yaşanmamasında, kamu kurumlarının aldığı önlemlerin yanı sıra vatandaşların alacağı tedbirler büyük önem taşıyor. Depreme karşı kamunun, üniversitelerin, STK'ların ve özel sektörün yaptığı çalışmaları, vatandaşların bireysel gayretleri tamamlıyor. Bu nedenle AFAD, Deprem Haftası'nda vatandaşlara kendi risklerini azaltmaları, kendi hazırlıklarını yapmaları çağrısında bulunuyor.

Depremden Sonra İlk 6 Saat Canların Kurtarılması İçin Hayati Önemde

Deprem sonrası ilk 6 saat, canların kurtulması için büyük önem taşıyor. İlk 6 saatte uygulanacak doğru davranış şekilleri, hem vatandaşların kendi hayatlarını hem de yakınlarının hayatlarını kurtarabiliyor. AFAD, vatandaşları, www.hazirol.gov.tr üzerinden ilk 6 saatteki doğru davranış şekillerini öğrenmeye ve "afet farkındalık eğitimi" almaya çağırıyor. Ayrıca hem becerilerini arttırmaları hem de afet ve acil durumda afetzedelere yardımcı olabilmeleri için e-Devlet üzerinden AFAD Gönüllüsü olmaya davet ediyor. 

Depreme Okulda Yakalananlar Ne Yapabilir?

  1. Öncelikle sakin kalmaya çalışın.
  2. Sarsıntı süresince sağlam bir nesnenin yanında ÇÖK-KAPAN-TUTUN hareketini uygulayarak hedef küçültün.
  3. Sarsıntı bittiğinde okulu tahliye edin.
  4. Önceden belirlenen tahliye güzergâhında, öncelik ve sınıf sırasına göre tek sıra halinde dışarıya çıkın ve tahliye sırasında öğretmenlerinizin yönlendirmelerine uyun.
  5. Okuldan çıkarken Acil Çıkış Merdivenlerini veya okul merdivenlerinin duvara yakın tarafını kullanın. Başınızı kitap veya ellerinizle koruyun.
  6. Okul Afet ve Acil Durum Planında belirlenen "Acil Durum Toplanma Alanında" her sınıf kendi içinde halka oluşturacak şekilde bekleyin.

Depreme Başka Bir Yerde Yakalananlar Ne Yapabilir?

Deprem Sırasında:

  • Cam, pencere, dışarıya bakan duvar ve kapılardan, aydınlatma tesisatı veya armatürü gibi üzerinize düşecek her tür eşyadan uzak durun.
  • Güvenli bir yer bulup, diz üstü ÇÖKün, başınızı ve ensenizi koruyacak şekilde KAPANın, düşmemek için sabit bir yere TUTUNun
  • Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşmayın.
  • Bina dışında açık alanda iseniz enerji hatlarından, diğer binalardan, direklerden, ağaçlardan ve duvar diplerinden uzaklaşın.
  • Binalardan düşebilecek nesnelere karşı Çök-Kapan-Tutun hareketini yapın.
  • Karayolunda seyir halinde iseniz (bina, ağaç, direklerin yanında, üstgeçit altlarında durmaktan sakınarak) güvenli bir yerde yolu kapatmadan, sağa yanaşıp durun.

13.10.2023 52

13-10-202313-10-202313-10-2023